Zomaar een dagje A'dam met Riki en Joey.

Op een dag vroeg Joey of we maandag 28 september 2020 iets te doen hadden. En we weten uit ervaring dat hij dat niet voor niets vraagt, hij wil dan ergens naartoe. En wij hadden toevallig niks te doen die dag, dus wij hadden wel oren naar een uitstapje. Het werd Amsterdam en met name de A'dam Lookout tegenover het centraal station aan het Overhoeksplein. Het is natuurlijk niet mogelijk om Amsterdam in een dag in beeld te krijgen, maar waar we geweest zijn en gezien hebben kunnen we natuurlijk wel iets vertellen en dan hebben we ook nog het internet waar onvoorstelbaar veel informatie te vinden is. We hebben in de tekst weer een aantal links ingevoerd, in kleur zie hierboven, waardoor je weer veel informatie krijgt van externe bronnen. De foto's zijn allemaal gemaakt met de telefoon vandaar de iets mindere kwaliteit, maar klik erop en ze worden weer vergroot.


We zijn met de auto van Joey naar Amsterdam gereden en geparkeerd vlakbij het centrum, een korte wandeling gemaakt over de Dam en het Museumplein, en koffie gedronken bij de Hema. Daarna weer een stukje gewandeld en een elektrische auto opgepikt van Sixt die sinds juni te huur zijn, en je overal in de stad kunt achterlaten en weer op pikken wanneer nodig. Wij hadden nog nooit in een elektrische auto gereden, en ik moet eerlijk zeggen dat het geen verkeerde ervaring is geweest. Voor nog meer informatie klik op deze link.

We komen later nog een keer terug op de Dam en met meer foto's en met meer informatie, we rijden nu met de auto van Sixt naar de overkant van het IJ en gaan naar een toren van 100 mtr. hoog.


Hierboven links een eigen foto van het gebouw en rechts de toren in het klein zoals hij tentoongesteld staat op de bovenste verdieping. Helaas was het die dag ook nog niet erg helder, zodat de foto's die we maakten bovenop de toren, nog iets minder helder waren als we gehoopt hadden.

Wel A'dam maar niet in adamskostuum!!!

Op de linkse en middelste foto boven zit nog een link, dan krijg je nog een beter inzicht in deze mooie attractie in het centrum van Amsterdam. En deze link geeft een beeld rondom.
En zoals je kunt zien houden wij ons netjes aan de regels om te voorkomen dat we besmet raken of zelf doorgeven van het coronavirus.

Zo, dit was de nieuwe attractie in Amsterdam en in de lift naar boven en naar beneden zat nog een hele belevenis, klik maar eens op deze link.


Na de toren zijn we terug naar de andere kant van het IJ gereden en hebben de auto ergens achtergelaten en zijn op ons gemak door het centrum naar de dam gelopen. En dan kom je natuurlijk van alles tegen, zoals het beeld van Multatuli op brug 9  de Torensluis.
En we willen natuurlijk weten wie deze man was natuurlijk, klik op de diverse linken ze zijn de moeite waard. Achter deze link vind je meer informatie over Multatuli. Ook de school tv heeft een mooi filmpje gemaakt over wie Multatuli was.
De Nederlandse schrijver Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, werd vooral bekend met zijn boek van Max Havelaar.  Maar Eduard Douwes Dekker was meer lees hier maar eens.
Maar na dit wandelingetje zijn we weer aangekomen op de Dam, en daar is ook veel te zien en te ontdekken, en wie daarvan het naatje van de kous wil weten klik dan op het Naatje van de Dam.
Het eerste monument op de dam en dat is niet niks natuurlijk, maar tegenwoordig hebben we een Nationaal Monument op de dam, toch iets anders als het eerste.

Om een beter beeld te krijgen raden we aan om vooral op de linken te klikken, zie hierboven bijvoorbeeld, voor mooiere foto's en veel meer informatie.
Maart op de dam is nog meer te beleven natuurlijk kijk maar eens naar de foto's hieronder.

Maar eerst een panoramafoto van een erg rustige dag op de Dam. Voor meer informatie over Krasnapolsky of De Groote Club klik op de linken.

Tussen de Nieuwe kerk en het paleis in zien we nog een monumentaal pand: Magna Plaza.

Paleis op de Dam.
Het Koninklijk Paleis Amsterdam heeft een bijzondere geschiedenis. De eerste 150 jaar was het Paleis een stadhuis.
Een nieuw stadhuis (1648)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.